Forsus

Wat houdt deze behandeling in?

Forsus veren worden op de vaste beugel bevestigd. Ze zijn dus geen beugel op zichzelf maar een toevoeging aan blokjes net zoals elastieken.

De veren stimuleren de voorwaartse groei van de onderkaak en verplaatsen de tanden van de bovenkaak naar achteren. Hierdoor wordt de overbeet verkleind. Het effect van de forsus is meer ‘dentaal’, terwijl het effect van de activator meer ‘skeletaal’ is.

Ze worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van elastieken wanneer deze te weinig worden gedragen of het beoogde resultaat niet wordt bereikt. Het grote voordeel is dat de beugel vast zit en dus niet kan worden uitgedaan of vergeten.

Hoe worden de veren geplaatst?
De veren worden links en rechts in de banden geschoven die om de grote kiezen bevestigd zijn. Het tweede deel van het apparaat (metalen staafjes) zitten bevestigd aan de draad van de blokjes achter de hoektanden in de onderkaak. De onderkaak wordt voorwaarts gehouden door de veren die druk uitoefenen op de staafjes. Doordat de veren en staafjes als een telescoop werken kun je de mond wel openen.